eTA verplicht voor reizen naar Canada

Nieuws

Wie vanaf 29 september per vliegtuig naar Canada reist en een Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, dient voortaan in het bezit te zijn van een goedgekeurde eTA aanvraag. Ook als u een overstap heeft in Canada dient u een eTA aan te vragen. Een eTA is 5 jaar geldig en kan meerdere malen worden gebruikt om Canada te bezoeken.

verplichte eta aanvraageTA staat voor “Electronic Travel Authorization”. De aanvraag doet u volledig online waarna u een autorisatie krijgt om Canada te betreden. Ook als u alleen een overstap heeft in Canada, bijvoorbeeld om door te reizen naar de Verenigde Staten dient u een goedgekeurde eTA te hebben. Canada volgt hiermee het voorbeeld van vele andere landen zoals de Verenigde Staten en Turkije, die deze vorm van reis autorisatie enkele jaren al hebben ingevoerd.

In eerste instantie had de Canadese overheid 15 maart 2016 als datum gekozen waarbij een eTA aanvraag verplicht was voor reizen naar Canada. Echter na verschillende storingen en bugs in het online aanvraagsysteem heeft men toen besloten de datum te verzetten naar 29 september 2016. In de tussenliggende periode van 15 maart tot 29 september werd het sterk aangeraden vooraf een eTA aan te vragen maar was het nog niet verplicht.

De online eTA aanvraag vervangt de oude procedure waarbij de aanvraag bij aankomst op het vliegveld wordt geregeld. Deze nieuwe manier visum afhandelding bespoedigd de passagier afhandeling op vliegvelden. De immigratie medewerker scant uw paspoort waarbij deze automatisch een melding krijg of u een goedgekeurde eTA aanvraag heeft.

U kunt de eTA voor Canada op verschillende manieren online aanvragen. De Canadese overheid biedt zelf de mogelijkheid om een eTA online aan te vragen. Hierbij is de aanvraag volledig in het Engels en kunt u alleen met Creditcard betalen. Er zijn ook gespecialiseerde websites in Nederland  zoals https://eta-aanvragen.nl waarbij u de aanvraag in het Nederlands kunt invullen en kunt betalen met onder andere iDeal.

Het wordt aangeraden om direct na het boeken van uw reis naar Canada een eTA aan te vragen. Mocht deze in het zeer uitzonderlijke geval worden afgekeurd, dient u namelijk bij de Canadese Ambassade in Den Haag een normaal toeristen visum aan te vragen wat veel meer tijd in beslag neemt.